מה הקשר בין הפרעות למידה למרחבים חוץ כיתתיים?

הפרעות למידה

תופעת אתגרי הקשב וריכוז אצל הילדים שלנו רק הולכת וגוברת בשנים האחרונות. הזמן מול המסכים, תזונה לא נכונה ואבחונים בעיתיים הם רק חלק מהאתגרים איתם אנו והילדים שלנו עומדים בפניהם. אז איך ניתן לתת מענה לתופעה מבלי להוסיף עוד כדורים ותרופות לילדים ולעשות זאת בצורה הכי טבעית וירוקה שאפשר?

על אף הכמות האדירה של הוכחות לכך ששהייה בחוץ טובה לילדים, המרחבים החיצוניים בבתי ספר אינם מנוצלים כראוי. אפילו בבתי הספר הצפופים ביותר, המרחבים החיצוניים נראים כמו מדבריות שוממים במהלך יום הלימודים, בלי אף תלמיד באופק. מרבית המרחבים הללו מרוצפים כדי להקל על התחזוקה, בעיקר באזורים העירוניים שזקוקים למרחבים טבעיים יותר מכל. מפתה להסתכל על המרחבים החיצוניים האלה בתור תשובה פשוטה לבעיית הצפיפות של בתי הספר ולהשתמש בהם כדי לספק אזורי לימוד נוספים במהירות. במילים אחרות, ליצור עוד "כיתות חוץ". מאמר של חברת פאסט קומפני שמציג טיעון חזק ללמידה בחוץ נופל קורבן לתפיסה המטרידה, גם אם אוניברסלית, שלמידה אמיתית אינה יכולה להתבצע אלא אם כן ממיינים תלמידים לפי גילאים וכולאים אותם בחדר כיתה תחת עינו הפקוחה של מבוגר יחיד שמכתיב להם כל מהלך.

עכשיו קחו את הכל הכתוב מעלה ותחברו אותה אל התופעה הנפוצה ביותר בימינו בקרב תלמידי בית הספר (יש ניחוש?). "הפרעות קשב וריכוז" ותקבלו מתכון לאסון… אסון עבור כולם, המורים שלא מצליחים "להשתלט" על אותם ילדים וגרוע מכך, אותם ילדים, שפשוט אינם מצליחים להכנס ל"נורמה" וללמוד בתוך 4 קירות אל מול לוח ומורה.

מחקר מקיף שנערך בארצות הברית וקנדה מוכיח בצורה ברורה וודאית כי אחד הפתרונות למצב הוא למעשה שבירת החומות כמו שאמרו חברי להקת פינק פלויד, והפיכת חצר בית הספר לכיתה אחת גדולה המאפשרת גם לתלמידים שסובלים מאותה "הפרעה" את היכולת להתרכז מספיק זמן ולהשלים את המטלות הנדרשות מהם.

כשביקשו החוקרים להבין למה בדיוק מחוץ לכיתות הרגילות הצליחו אותם תלמידים ללמוד בהצלחה מוגברת, הם הבינו כי 4 הקירות הלבנים (לרוב) ייצרו תחושת פאניקה, לחץ וחרדה אצל הרבה תלמידים מה שגרם להם לא להיות מרוכזים בשעור עצמו.

יותר מזה, הם דיווחו כי ברגע שיצאו החוצה אל האוויר ואל כיתות החוץ המיוחדות שנבנו עבורם, הם הצליחו להרגיש רגועים יותר מאשר בכל מקום אחר שבו הם שוהים למעלה מ40 דקות! נתון מדהים ללא ספק!

נתונים נוספים שמספק המחקר הזה, מעניינים לא פחות:

1 – ילדים עם תסמינים של של הפרעת קשב וריכוז או היפראקטיביות מצליחים להתרכז טוב יותר לאחר שהייה בטבע
2 – שהייה בטבע עוזרת לילדים לפתח כישורי הבחנה ויצירתיות וכן משרה בהם תחושת שלווה וקירבה אל העולם
3 – נמצא שיש קשר חיובי בין חוויות מוקדמות בסביבות טבעיות והתפתחות הדמיון, הסקרנות וחדוות הגילוי
4 – סקרנות וחדוות גילוי הן גורם מניע חשוב לעידוד למידה לכל החיים.
5 – לילדים שמשחקים בטבע יש רגשות חיוביים יותר אחד כלפי השני.
6 – סביבות חוץ חשובות להתפתחות הילד, וחיוניות לפיתוח עצמאות וחופש פעולה.

לסיכום, לכולם כבר ברור שהמודל של כיתה רגילה אינו מספק את החוויה המלאה שהתלמידים והילדים שלנו צריכים ורוצים להשיג במערכות החינוך שלנו. אחוז גדול ממערכות החינוך במדינות המפותחות כבר אימץ את הגישה על פיה יש לשלב בין למידה בתוך הכיתה הרגילה לבין למידה ושהות בכיתה חוץ כיתתית

השאלה הגדולה שעומד כרגע היא, איך בית הספר שלך נערך ללמידת העתיד, האם יש לך כיתת חוץ שבה ניתן לתת מענה ראוי לכלל התלמידים?

שתפו:

אלה עשויים לעניין אותכם

הכירו את חלום חדש

ארגון חלום חדש פועל על מנת לחבר את הקהילה לעולם הקיימות, דרך פיתוח סביבות טבעיות, מרחבי למידה חוץ כיתתיים וגני משחק טבעיים.

הכירו את מתקני החוץ שלנו!

הלום חדש מציעה מבחר רחב של מוצרים ליצירת מרחב למידה טבעי מושלם.

גן משחקים טבעי בבית ספר על אזורי תפן

פרויקט מרגש, אשר שילב מתקני משחק טבעיים, סביבות למידה וחקר, פיסול סביבתי, עצי מאכל, צמחי תועלת, פיתוח שטח ועוד.

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות!

דברו איתנו!

עם ניסיון של שנים בהקמת מגרש משחקים טבעי, אנו מסוגלים לתת לכם את העזרה המקצועית הדרושה לכם לפרויקט שלכם.

הקטלוג החדש שלנו כאן!

בואו לראות את התוצרים החדשים שלנו לפני כולם

קטלוג מוצרים

השאירו פרטים כאן ונשלח אותו אליכם בחינם

(אם אתם לא רואים את המייל בדקו בעמודת ׳קידום מכירות׳ או ב׳ספאם׳)

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו הראשונים לקבל הטבות, הנחות והודעות על קולות קוראים!

newsletter