הפחתת זיהום האוויר נוכח משבר הקורונה – נתונים ועובדות מפי מומחים

זיהום אוויר וקורונה - כביש בישראל

אז כולנו שמענו על ההפחתה בזיהום האוויר נוכח הפחתת פעילות התחבורה והפחתת הפעילות התעשייתית בגלל וירוס הקורונה. ראינו תצלומי לווין של הזיהום לפני ואחרי, קודם בסין, אחר-כך באיטליה, בספרד ועוד.

גם המשרד להגנת הסביבה בישראל דיווח על ירידה של כ-40% בזיהום האוויר, אשר נמדד בתחנות הניטור הפרושות בארץ. כמו כן, המשרד מפרסם תצלום לווין מחודש מרץ 2020 לעומת חודש מרץ 2019, המציג את ממדי ההפחתה בזיהום האוויר בכל ישראל בשבועות האחרונים, ותומך בנתונים שנאספו בתחנות הניטור…

אין ספק שיש ירידה בזיהום האוויר, והיא גם ברורה: פחות פעילות אנושית מזהמת = פחות זיהום אוויר. יחד עם זאת, חשוב להדגיש שהתצלום וגם הדיווחים הקודמים (וכך גם בעולם), מתמקדים במזהם מסוג חנקן דו-חמצני (כפי שמצויין בקישור שצירף המשרד ומופיע מטה), מזהם אשר אופייני לתהליכי שריפה בנוכחות אוויר – במנועים ובתחנות כוח. לכן, ההפחתה בכלל תחנות הניטור, ברוב הערים ואף מחוץ להן, היא בעיקר כתוצאה מירידה משמעותית בתחבורה. דרך אגב, כפי שניתן לראות, לתעשייה יש תרומה נמוכה יחסית לפליטה הכוללת של תחמוצות חנקן בישראל, כ-10% (והיום אולי קצת יותר). אבל במקרה של מזהמים אחרים, כגון פליטת חלקיקים ותחמוצות גופרית, יש לתעשייה תרומה משמעותית הרבה יותר. לכן, שווה לבדוק גם את ההפחתה שלהם. שלא נדבר על ריכוזי בנזן גבוהים, שנמדדו במהלך ימי הסגר בחיפה ובאשדוד, בתחנות הניטור הסמוכות לאזורי התעשייה. לבסוף, צריך לקחת בחשבון שיש עוד גורמים המשפיעים על ההשוואה בין השנה הנוכחית לשנה שעברה, למשל שוני בתנאים מטאורולוגיים.

ואם שאלתם את עצמכם מה הבעיה עם תחמוצות חנקן ובעיקר חנקן דו-חמצני? לפי אתר המשרד להגנת הסביבה:

"חשיפה נשימתית לריכוזים נמוכים של תחמוצות חנקן עלולה לגרום לגירוי עיניים, אף גרון וריאות ולהוביל לשיעול, קוצר נשימה עייפות ובחילה. חשיפה נשימתית לריכוזים גבוהים של תחמוצות חנקן עלולה לגרום לכוויות, התכווצויות ונפיחות של רקמות בגרון ובדרכי הנשימה העליונות, ירידה ביכולת חמצון הרקמות, הצטברות נוזלים בריאות ואפילו למוות."

כמו כן, "לתחמוצות חנקן יש גם תפקיד ביצירת מזהמי אוויר שניוניים (מזהם המשתתף ביצירת מזהם נוסף בתהליך כימי או פוטוכימי), שחלקם אף מסוכנים יותר לבריאות האדם. תחמוצות חנקן משתתפות במנגנון היווצרות האוזון – מזהם אוויר נוסף המזיק לבריאות. הן יכולות ליצור חומצה חנקתית, שהיא אחד המרכיבים בגשם חומצי- גשם בעל חומציות גבוהה המשפיע לרעה על צמחים ועל מבנים. תחמוצות חנקן ממקורות תחבורתיים יוצרות גם תגובה עם לחות ואמוניה, שבסופה נוצרים חלקיקים קטנים אשר עלולים לחדור לעומק מערכת הנשימה. רק שתדעו!

להודעה המלאה של המשרד להגנת הסביבה: קראו עוד

שתפו:

אלה עשויים לעניין אותכם

הכירו את חלום חדש

ארגון חלום חדש פועל על מנת לחבר את הקהילה לעולם הקיימות, דרך פיתוח סביבות טבעיות, מרחבי למידה חוץ כיתתיים וגני משחק טבעיים.

הכירו את מתקני החוץ שלנו!

הלום חדש מציעה מבחר רחב של מוצרים ליצירת מרחב למידה טבעי מושלם.

גן משחקים טבעי בבית ספר על אזורי תפן

פרויקט מרגש, אשר שילב מתקני משחק טבעיים, סביבות למידה וחקר, פיסול סביבתי, עצי מאכל, צמחי תועלת, פיתוח שטח ועוד.

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות!

דברו איתנו!

עם ניסיון של שנים בהקמת מגרש משחקים טבעי, אנו מסוגלים לתת לכם את העזרה המקצועית הדרושה לכם לפרויקט שלכם.

הקטלוג החדש שלנו כאן!

בואו לראות את התוצרים החדשים שלנו לפני כולם

קטלוג מוצרים

השאירו פרטים כאן ונשלח אותו אליכם בחינם

(אם אתם לא רואים את המייל בדקו בעמודת ׳קידום מכירות׳ או ב׳ספאם׳)

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו הראשונים לקבל הטבות, הנחות והודעות על קולות קוראים!

newsletter