ביטויים כמו "גז טבעי", "אסדות הגז" ו"מתווה הגז" הם חלק מהשגרה ומלווים את השיח הציבורי כבר שנים, אבל מה אנחנו יודעים על גז? למה הוא משמש? ולמה הוא הפך לעניין כה גדול? לפני שנצלול לעומקו של הוויכוח על מיקום אסדת לוויתן, הכירו את כוכב הדיון – הגז.
הגז הוא סוג של דלק פוסילי (בעברית: דלק מאובנים), שנמצא במעמקי האדמה או בקרקעית הים. בדרך כלל ניתן למצוא מאגרי גז בקרבה למקומות שיש בהם גם נפט גולמי. הגז נוצר בתהליך פירוק איטי של חומרים אורגניים שאורכו מיליוני שנים. הוא משמש באופן מסורתי כחומר דלק לייצור חשמל כמקור אנרגיה למפעלי תעשייה גדולים וכן להנעת כלי רכב, לחימום בתים וכמובן לבישול. לגז יתרון משמעותי בייצור חשמל על פני פחם ומזוט, מפני שתהליך ההפקה של חשמל מגז נחשב לנקי יותר והוא גם זול יותר. ייצור חשמל באמצעות פחם – נחשב לשיטה המזהמת ביותר – מזהם את האוויר עד פי 30 לעומת ייצור חשמל בגז טבעי.
אסדת לוויתן הינה מפעל זיקוק לגז אשר צפוי לזקק את הגז הגולמי שנמצא במאגר לוויתן, ולהפוך אותו לגז נקי המוכן לשימוש בתעשייה. בתהליך הזיקוק הפטרוכימי, נפלטים חומרים מזהמים רבים לאוויר ולים, חלקם מוכר כמסרטנים ודאיים. אסדת לוויתן עדיין נמצאת בשלבי בניה. עמותת שומרי הבית היא עמותה ששמה לעצמה דגש להילחם כדי שאסדת לוויתן תמוקם על פי מאגר הגז לוויתן במרחק 120 ק"מ מחופי ישראל, כפי שמחייב כל היגיון בריא. העמותה דורשת כי הממשלה תיתן את העדיפות הראויה לשיקולים של בריאות הציבור, בטחון הציבור ובריאות הסביבה – על פני שיקולי מיקסום הרווח של תאגידי וטייקוני הגז.
חשוב לדעת מספר עובדות בהקשר זה:
- מאגר לוויתן נמצא במרחק של כ 120 ק"מ מחופי ישראל.
- אסדת גז הינה מפעל פטרוכימי מזהם ביותר הפולט בשגרה כמות עצומה של חומרים מסרטנים ידועים.
איך אנו יודעים זאת? עפ"י נתוני זיהום האוויר המזעזעים שכבר קיימים על אסדת תמר, הממוקמת כ- 24 ק"מ מחופי אשקלון. - אסדת לוויתן מתוכננת להיות ממוקמת 9.7 ק"מ בלבד מהחוף ולטפל בכמויות גז וקונדנסט גבוהות בהרבה מאסדת תמר.
הרוחות המערביות השגרתיות יביאו את זיהום האוויר היישר אל ריכוזי האוכלוסייה הגדולים בישובי החוף.
לצערנו הניסיון המצטבר עם אסדת תמר ומפעלים מזהמים כמו בז"ן מראה שגם כשיש בשגרה חריגות גבוהות מהמותר בפליטת מזהמים לאוויר – אין אכיפה אפקטיבית, ובריאות הציבור מופקרת לטובת האינטרסים הכלכליים של בעלי המפעלים.
אין שום סיבה להאמין שהמצב יהיה שונה עם אסדת לוויתן.
אנו מוספים לכם כאן סרטון קצר שמסכם את כל המידע אודות אסדת הגז ב-3 דקות.
תוכלו להציג אותו לתלמידים ובכך לפתוח דיון אודות הנושא והרחבת הידע שלצערנו אינו מגיע לחדשות ולאתרי המידע הרלוונטיים באינטרנט.
עודדו את התלמידים לפתח שיח סביב הנושא ולמעשה לחנך אותם לדון בנושאים החשובים הללו.