פילוסופיה חינוכית
ארגון חלום חדש שואב השראה מ"אקו-פדגוגיה", השמה דגש על הסתכלות ביקורתית על מצב העולם ובמרכזו הסביבה הטבעית. השאלות החשובות המתבקשות בהקשר זה הן: מהו מצב העולם סביבי ומצבי בתוכו? מדוע הוא כך? מהו הקול הערכי והמוסרי הנובע מתוכי, המעיד על מצב זה? איך אני מגיב לקול פנימי זה? בגלל ההבנה האקולוגית שהכל קשור בהכל, מבינים העוסקים באקו-פדגוגיה שלא ניתן להפריד בין העשייה הסביבתית לבין עשייה חברתית, כלכלית ותרבותית.
מתוך אותה הבנה אנו רואים שמצב הפלנטה משקף את מצב התרבות האנושית ואת המצב הפנימי של כל אחד מאיתנו. הזהות שלנו כבני אדם קשורה קשר הדוק בפלנטה בה אנו חיים – ועל כן אנו פועלים. בפדגוגיה זו הלימוד נובע מתוך מצבי היום-יום ומקבל משמעות מתוך ההקשר של כל אחד ואחת והדרך בה הם יוצרים קשרים ומבינים את הדברים בצורה שמשתלבת בחייהם. על כן, בנוסף לאקו-פדגוגיה אנו דוגלים בשיטת החינוך הדיאלוגי – אין אנו מציעים תשובות ופתרונות מוכנים מראש, אלא עוזרים למשתתפים להעלות שאלות ולחקור אותן עד להגעה לתשובות שמתאימות להקשר ההתפתחותי והיישומי שלהם.
אנו תומכים בעקרונות של אמנת כדור הארץ: איכות הסביבה, כבוד ודאגה לבעלי החיים, יושרה סביבתית, צדק חברתי וכלכלי, דמוקרטיה, אי-אלימות ושלום.
מודל חינוכי
המודל החינוכי שלנו מורכב משלושה רבדים – הערכים להם אנו מחנכים ומהם אנו פועלים, עקרונות הפעולה בעזרתם אנו בונים את התכניות בהתאם לערכים והיעדים אליהם אנו שואפים. כל אלו מתורגמים למדדים אשר מטרתם לאמוד את האימפקט וההצלחה של חלום חדש.
קיימות
היכולת לחיות את חיינו באופן משמעותי, תוך שימוש במתנות המולדות שלנו והמשאבים הטבעיים של העולם הזה, מבלי לפגוע ביכולתם של הדורות הבאים ושל עולם החי והצומח, לעשות את אותו דבר במהלך חייהם.
קהילה
קבוצת אנשים אשר חולקים בסיס תרבותי משותף, מקיימים שיתוף פעולה ויחסיהם מתבססים על נתינה וקבלה.
יצירה
היכולת להתחבר לדמיון ופוטנציאל של מה שיכול להיות וליישם זאת במציאות היומיומית. להוליד חלום חדש.
למידה התנסותית-חוויתית
אין כמו למידה מתוך חוויה אותנטית! למידה המבוססת על תהליך מעגלי המתחיל בהתנסות פעילה, ממשיך בתהליך הרהור ומסתיים בחשיבה ביקורתית ועיבוד של החוויה. כתוצאה מזאת, מתנסים בהסקת מסקנות והכללה, בהעברה של הלקחים להקשרים אחרים בחיי המשתתפים ויישום, שעמו מתחיל מעגל הלמידה החוויתית שוב.
למידה בהקשר קהילתי-סביבתי
אנו מאמינים שלמידה משמעותית נובעת מתוך הקשר! למידה כזו מקבלת את חשיבותה כאשר היא מיושמת חזרה בחיי האדם. לימוד שההקשרים שלו לקהילה ולסביבה של האדם חזקים וברורים יותר, יהיה בעל משמעות גדולה יותר עבור הלומד. על כן, אנו שואפים תמיד לעבוד בתוך הקשרים אלו, למקם את הלמידה בתוך עולם היחסים הרחב של האדם ולהתאים אותה לתנאים המקומיים. כל שטח צריך את תשומת הלב האישית על מנת להתאים את המרחב הטבעי המתאים ביותר.
סביבה תומכת שינוי וצמיחה
אנו יודעים שצמיחה ושינוי הם מהלכים אשר דורשים מהאדם משאבים רבים, ולכן אנו נותנים תשומת לב לכך בכל מרחב למידה וגן משחקים טבעי שאנו מפתחים. הסביבה הפיזית אשר בה כל אחת ואחד מאיתנו נמצאים, משרה עלינו את האווירה בה אנו גדלים ומתפתחים (פיזית ונפשית), את המראות אותם אנו רוצים להקיף את עצמנו ביום-יום ואת האופן בו אנו תופסים את החיים. סביבה זו כוללת מרחבים אשר מעניקים ביטחון פיזי ונפשי ללא פשרות, בניית אמון בין חונכים ומשתתפים (מורים ותלמידים), חיבור לעולם הטבעי הפנימי שלנו וזיהוי ה'טוב' בכל אחד ואחת מאיתנו.
ידע
ברור לנו שהבסיס לשינוי הוא הבנה של מצב העולם סביבי ובתוכי. כדי לקדם הבנה זו אנו משתפים בידע מתחום החינוך לקיימות בכל אחת מנקודות המפגש שלנו עם המשתמש, ובו-זמנית מזמינים אותם לשתף מהידע שלהם וההקשר שלהם. המשתמשים במרחבים הטבעיים של חלום חדש תמיד יצאו עם ידע והבנות על קיימות, שלא היו להם קודם.
אכפתיות
ידע לכשעצמו אינו מוביל לשינוי, ללא פיתוח של אכפתיות כלפי העולם והיחיד בתוכו. לרוב אנו פוגשים אנשים שאכפת להם מסבלם של אחרים, מהרס הטבע ושאר היצורים החיים. במקרים אלה תפקידנו לחזק את תחושת הקרבה והאכפתיות שהם חשים כלפי שאר החיים. לעתים אנו פוגשים אנשים שלא אכפת להם, במקרים אלה אנו יוצרים סביבה בה אכפתיות וחמלה הם הנורמה ומזמינים אותם לקחת חלק. בכל מקרה אנו מאמינים שאכפתיות היא מצב טבעי בלב האדם, שלעתים נחסם ועל כן אין אנו שופטים מי שאינו חש בה. דרך חמלה, סקרנות ויצירת תרבות חיובית ושהייה במרחבים טבעיים, אנו יוצרים תנאים לשינוי.
מסוגלות
לרוב הגורם העיקרי בחסימת תהליך השינוי, האישי כמו גם החברתי, הוא חוסר אמונה ביכולתנו לחולל שינוי. פיתוח תחושת המסוגלות, או האמונה שאנו מסוגלים ליותר מאשר ביכולתנו בשלב הנוכחי, היא מרכזית בשחרור האדם מהמגבלות שהוא מציב לעצמו. כדי לעודד תחושה זו אנו בונים את המרחבים הטבעיים שלנו כסדרה של אתגרים מותאמים ליכולתם של המשתתפים, העולים ברמת הקושי והמורכבות שלהם. כל חווית הצלחה מוסיפה לתחושת המסוגלות של המשתתפים, בין אם זה בשיתוף פעולה, מנהיגות, תקשורת, תכנון או ביצוע, המשתתפים לומדים שהם מסוגלים ליותר מאשר דמיינו ודרך מעגל הלמידה החוויתי מכלילים ומיישמים זאת בתחומי חיים נוספים.
יוזמה
היוזמה היא שיא התהליך של "חלום חדש", דרך היוזמה מיישמים המשתתפים את הידע וההבנות, את האכפתיות והמסוגלות וכך יוצרים שינוי אמיתי בעולם! קטן או גדול ככל שיהיה. דרך היוזמה, הלמידה משתרשת באדם אשר צריך לחדד את ההבנות שלו לרמה נוספת של בהירות ושלמות ואף להסביר אותן לאחרים. במהלך זה הוא מגלה, לומד ובודק את ההתאמה של מסקנותיו עם הקשרי היומיום שלו. היוזמה מכילה בתוכה את התשובה היצירתית של האדם למצב שהוא חווה סביבו ובתוכו ומחזירה לו את הכוח והיכולת להשפיע על חייו וחיי אלו אותם הוא אוהב. בהליך זה מיישמים עקרונות של פדגוגיה מוטת עתיד ולמידה משמעותית. כל זאת דרך למידה חוץ כיתתית ושהייה במרחבים טבעיים.
ארגון לומד
"חלום חדש" מחויב לפעול על פי הערכים והעקרונות של המודל החינוכי שלנו. על כן, כל הצוות שלנו ובו כמובן גם ההנהלה, פועלים לפי מעגל הלמידה החווייתית שבהם הרהור, חשיבה ביקורתית, מטה-קוגניציה, קבלת משוב והסקת מסקנות. כל אלה, מהווים את הבסיס לשיפור מתמיד של המרחבים והפרויקטים שלנו. כל איש צוות מקבל את מיטב התנאים לשינוי וצמיחה, חיזוקים חיוביים והזדמנויות ללמידה ויצירה שמביאים את מלוא הפוטנציאל שלו לקדמת הבמה. אנחנו בשאיפה מתמדת להגדיל את הידע שלנו בתחומים הרלוונטיים לעשייה שלנו, להגביר את תחושת המסוגלות כארגון וכבני אדם, למצוא עוד ועוד אכפתיות כלפי כל יצור חי והפלנטה בכלל ולהיות נועזים יותר ומחוייבים יותר ליוזמות בעלות השפעה רחבה. אנא הצטרפו למאמץ שלנו ליצור חלום חדש בעולם!
רוצים/ות לדעת יותר על חלום חדש?
אלה עשויים לעניין אותכם
הכירו את מתקני החוץ שלנו!
הלום חדש מציעה מבחר רחב של מוצרים ליצירת מרחב למידה טבעי מושלם.
יצור פיסול סביבתי עם התלמידים
פעילות חינוכית המשלבת למידה, יצירה ומודעות סביבתית.
מרחב למידה חוץ-כיתתי בבית ספר מעלה הגליל, מעונה
קראו על התכנון והקמת מרחבי למידה חוץ כיתתיים בביה"ס "מעלה הגליל".