אין ספק שאחד הדברים היותר קשים בכל תקופת הקורונה היה הריחוק החברתי והמשפחתי שכולנו חווים. בני האדם הם יצורים חברתיים מטבעם כך שמהלך שכזה בהחלט נוגד את טבע האדם. אנו עדים לתופעות חריגות שלא הכרנו מעולם הנובעות מאותו ריחוק חברתי מדובר.
מדענים פסיכולוגיים במרכז המדע לחיבור חברתי של אוניברסיטת וושינגטון, בחנו את ניתוק הקשר החברתי והחוויות הקליניות. המחקרים שלהם עוזרים לנו להבין את תופעות הלוואי של התרחקות חברתית ולהציע אסטרטגיות להתמודדות איתן.
בני אדם הם יצורים חברתיים ובזמנים של לחץ ומחלה, הימנעות מחיבור חברתי יכולה ליצור לחץ ומחלה נוספים. לאנשים בודדים יש רמות גבוהות יותר של ההורמון קורטיזול, אינדיקטור למתח וסיכוי גבוה יותר להראות תגובות חיסוניות חלשות יותר לפתוגנים, ונמצאים בסיכון מוגבר למוות בטרם עת. בידוד יכול להוביל לדיכאון, מחשבות אובדניות ומצבים קליניים אחרים.
מחקרים אלו מדברים הרבה על ההתמודדות של כלל בני האדם עם הריחוק החברתי אך של ילדים בפרט. ילדים כאמור אוהבים מאוד לשחק וליצור אינטראקציות עם ילדים אחרים וכשזה לא מתאפשר הם מחפשים פתרונות במקומות אחרים ולא בהכרח טובים יותר. עם החזרה ההדרגתית לשגרת החיים ולמצב בו בתי ספר פתוחים שוב, חשוב לשים לב ולתת דגש ומענה לאותם צרכים.
התפקיד שלנו כהורים ומורים הוא לדעת את המצב הזה, להכיר בו ולתת מענה הולם. חשוב מאוד לדבר איתם ולשמוע מהם איך הם חוו את התקופה הזו. לשמוע ולהקשיב להם עוזר מאוד בשני תחומים חשובים.
הראשון- יש מי שמקשיב להם- גם להם הבידוד הזה היה קשה ואין ספק שגם להורים שלהם היה קשה, ולכן חשוב מאוד להקשיב לקשיים שהיו להם ולפתרונות שהם מצאו בתקופה הזו. לאפשר להם לתת ביטוי לתחושותיהם ולא לצבור את כל התחושות בעולמם הפנימי בלבד. איך הם העבירו את הזמן? אילו משחקים חדשים הם גילו? האם הם גילו תחביבים חדשים בזמן הזה? האם הם גילו נושאים חדשים שמעניינים אותם? מה הם יעשו אחרת עכשיו? מה היה להם קשה? איך הם מעריכים את היכולת לפגוש בילדים אחרים לאחר תקופה ממושכת שכזו? כל אלו הן שאלות מעולות שנוכל לשאול אותם כשדברים יחזור לשגרה.
התחום השני הוא מה אנחנו יכולים ללמוד מהתקופה הזו ואיך נוכל לעשות דברים אחרת עכשיו? – האם היחס שלהם השתנה כלפי חבריהם? האם הם יצרו קשר עכשיו עם ילדים שהם לא יצרו איתם קשר בעבר? מה הם רוצים להגיד לחברים שלהם אחרי כל מה שעברו? איך הם חושבים ששגרת הלימודים צריכה להתנהל לאחר כל מה שקרה?
כל אלו הן שאלות שיכולות וצריכות לעודד אותם לראות דברים באור חדש, לנסות דברים חדשים, להתחבר עם ילדים נוספים וליצור שיתופי פעולה חדשים שאולי לא היו קורים לולא הבידוד החברתי.
נשמח מאוד לשמוע את הדברים שעלו בדיונים הללו.
מוזמנים לשתף את התכנים שעלו בעמוד הפייסבוק שלנו :