כולנו זוכרים את גני המשחק בחצרות בתי הספר בהם למדנו כשהיינו ילדים.
מגלשות צהובות, ארגזי חול, משחקי רצפה ועוד אלמנטים שונים, ויש שיגידו ישנים, היו חלק מהנוף בכל בית ספר מקומי. מאז ועד היום הרבה מאוד השתנה בנוף של חצרות בתי הספר השונים. התקדמות טכנולוגית, חשיבה יצירתית ופיתוחים טכניים הביאו את חצרות בתי הספר להיות משהו אחר לגמרי ממה שאנחנו זוכרים ומהימים הרחוקים ההם של נוף ילדותינו.
היום, ישנם המון סוגים שונים של אלמנטים העובדים על מרכזי התפתחות שונים של הילדים בבתי הספר. מרחבים אלו מציעים לילדים את ההזדמנות להתפתח מבחינה חברתית, רגשית ופיזית, ומהווים מרכיב חיוני לרווחתם הכללית. עם זאת, עיצוב מגרש המשחקים המושלם אינו משימה קלה. הדבר דורש תכנון קפדני, התחשבות בתקנות הבטיחות והבנה מעמיקה של הצרכים הייחודיים של התלמידים.
הקמת גן משחקים בחצר בית הספר יכול להיות פרויקט חשוב שמטרתו להפוך את המרחב החוץ כיתתי של בית הספר לפונקציונלי ומשמעותי יותר עבור התלמידים. כדי להבטיח שהפרויקט יצליח ויענה על צרכי התלמידים והצוות המלמד, ישנם מספר דברים שכדאי לשקול ולבדוק לפני שמתחילם פרוייקט כזה. במדריך זה, אנו נעבור על כמה נקודות מרכזיות שיסייעו לכם בתהליך ההחלטה והתכנון של גן המשחקים שלכם.
הכל מתחיל בתכנון נכון של גן המשחקים
לפני שמתחילים לתכנן ולבנות את הגן, עליכם לקבוע את השטח המתאים לפרויקט. השיקולים שאמורים להנחות אתכם הם – גודל השטח הזמין, גישה נוחה לתלמידים ולצוות המלמד, צל טבעי ובטיחות השטח. חשוב לקחת בחשבון את כמות הילדים שצפויים להשתמש במתקנים בו זמנית, סוג המתקנים אותם תרצו לכלול ואת הצורך באזורים נוספים – כמו אזורים לישיבה או פינות צל.
באופן כללי, ניתן לתכנן גן משחקים שיכיל הרבה אלמנטים על תא שטח קטן או מעט אלמנטים על תא שטח גדול, הכל שאלה של החזון והרעיון שלשמו אתם מתכנסים ומה תרצו שיקרה בחצר המשחקים. לדוגמא, אם חשוב לכם שהתלמידים יהנו ממתקנים מוטוריים ובכך ישפרו את הכושר הגופני שלהם, מן הסתם תרצו לבחור תא שטח גדול וכזה שיכול לאפשר מרחב תנועה גדול. זהו נושא רחב ורק עליו ניתן לכתוב מאמר שלם, אך ריכזנו עבורכם את 10 הנקודות העיקריות לתכנון מרחב חוץ כיתתי במאמר נפרד באתר שלנו.
איזה מתקנים מתאימים לגן משחקים בבית הספר?
אחרי שיש בידכם תכנית סופית והחלטתם מהם סדרי העדיפויות שלכם לגבי חצר בית הספר, תעברו לשלב חשוב מאוד והוא התאמת המתקנים הרלוונטים לגן המשחקים.
בחירת המתקנים המתאימים לגן המשחקים שלכם תלויה בגילאי התלמידים, בצרכים החינוכיים ובתקציב הזמין. בניית רשימת מתקנים אפשריים תסייע לכם להבין איזה פעילויות ואיזה יכולות חשובות לקהל היעד. עליכם לשקול את הבטיחות של המתקנים, קלות התחזוקה ואת צורכי התלמידים כאחד.
מקום טוב להתחיל בו את החיפוש יכול להיות עמוד מתקני המשחק שלנו שם תוכלו למצוא את כל המידע הדרוש לכם בכדי להתאים את המתקנים לגן המתוכנן.
מאיזה חומרים מקימים גן משחקים?
בחירת החומרים לגן המשחקים היא עוד גורם מרכזי שכדאי לבדוק.
בשנים האחרונות ובעקבות גורמים הקשורים בשמירה על איכות הסביבה באופן כללי ושימוש בחומרים ממוחזרים וטבעיים באופן ספציפי, ישנה מגמה הולכת וגוברת בכל הנוגע לבחירת חומרי הגלם בהם משתמשים כאשר רוצים להקים גני שעשועים וגני משחק שונים.
ייצור מתקני משחק סטנדרטיים מבוסס ברובו על נפט (פלסטיק ופיברגלאס) כמשאב האנרגיה העיקרי. מדובר כמובן במשאב שאינו מתחדש. סביבות המשחק שאנו מתכננים מבוססים על משאבים טבעיים שפחות מזיקים לסביבה. בגמר השימוש שלהם, מתקני המשחק הרגילים הינם פסולת שאינה ניתנת לשימוש חוזר ואינה אקולוגית לסביבה. לעומתה, סביבת משחק טבעית מפחיתה את טביעת הרגל האקולוגית.
דוגמה מצויינת לכך תהיה פעילות של פיסול סביבתי כחלק מהאלמנטים בגן המשחקים, בה משתמשים בצמיגים ישנים כמרכיב מרכזי בפעילות.
עם זאת, חשוב לוודא שכל חומרי הגלם וכלי העבודה איתם עובדים, עומדים בכל תקני הבטיחות ושאכן ניתן לעבוד איתם במקומות בהם משחקים ילדים.
איך יודעים שהספק שעובדים איתו עומד בתקנים בטיחותיים?
בחירת ספק אמין ומקצועי הוא מרכיב מרכזי להצלחת הפרויקט. חשוב לבדוק שהספק שעובדים איתו עומד בתקנים הבטיחותיים המקובלים ולוודא שהוא מציע שירותי תחזוקה ותיקון במקרה הצורך. חפשו ביקורות של לקוחות קודמים, בדקו האם הם מחזיקים באישורים וברישומים הדרושים, ושימו לב למחירים ולאיכות החומרים שהם מציעים. מוזמנים לקרוא המלצות מלקוחות שלנו.
הדבר בא לידי ביטוי בצורה עוד יותר עמוקה כשנדרש ספק שמוכר על ידי מוסדות רשמיים כמו משרד החינוך. אנחנו, בתור ספקים מורשים של משרד החינוך, מסוגלים לתת מענה מתוך היכרות עם הדרישות והצרכים הפדגוגיים של הלקוחות שלנו. בנוסף, אנו כמובן רשומים במערכת גפ״ן ולכן ניתן לעבוד איתנו עם תקציבי הגמישות הניהולית.
מהי מסגרת הזמן בה הגן יכול להיות מוקם?
זוהי שאלה כללית כמובן מפני שישנם מרכיבים שונים עבור התשובה לשאלה הזו.
על מנת להבין את מסגרת הזמן הריאלית יש לקחת בחשבון כמה נקודות עיקריות:
1. עד כמה תא השטח שבחרתם להקים עליו את גן המשחקים מוכן? (תשתית חשמל ומים, יסודות, שטחי נקי ופנוי וכו'..)
2. כמה הגישה מורכבת או פשוטה? שאלה פשוטה אך לעיתים יכולה להיות מאוד קריטית בתהליך.
3. גודל תא השטח, כמות המתקנים וסנכרון מול הספק איתו עובדים יקבעו את לוחות הזמנים המשוערים לאחר מכן.
תיאום לוח זמנים להקמת הגן הוא חשוב להצלחת הפרויקט. בדקו עם הספק מה הזמן המשוער להקמת הגן ותאמו את לוח הזמנים עם צרכי הבית הספר והתלמידים. זכרו שתכנון והקמת גן משחקים עשוי לקחת זמן ולהיות מורכב, לכן חשוב לקבוע ציפיות ריאליות ולשמור על תקשורת טובה עם הספק במהלך התהליך.
לסיכום
הקמת גן משחקים בחצר בית הספר היא השקעה בעתיד התלמידים ובאיכות החינוך שהם מקבלים. כדי לוודא שהפרויקט יצליח, עליכם לתכנן בקפידה ולבדוק כמה נקודות מרכזיות, כולל גודל השטח, מתקנים מתאימים, בטיחות, לוח זמנים וחומרים. במדריך זה, סיפקנו תיאור מקיף של כל אחת מהנקודות הללו כדי לסייע לכם בתהליך ההחלטה והתכנון של גן המשחקים שלכם.
תיכנון מוקפד, תקשורת טובה עם הספק ובחירות מושכלות בנושאים אלו, יסייעו לכם להקים גן משחקים שיתאים לצרכים של התלמידים והצוות המלמד, וישמש כמרחב בטיחותי ומשמעותי בבית הספר.
עם ניסיון של 10 שנים בהקמת מרחבי לימוד חוץ כיתתיים, גני משחק טבעיים וגני שעשועים ייחודיים אנו מסוגלים לספק לכם מעטפת שלמה של ליווי, תכנון והקמה בפרוייקט הבא שלכם.