בצל הלחימה המתמשכת, ילדים רבים בישראל מוצאים את עצמם נאבקים לא רק עם פחד ואי-ודאות, אלא גם עם האתגר להסתגל בחזרה לחיי השגרה. המציאות הביטחונית הסוערת משאירה צלקות רגשיות עמוקות – חרדה, קשיי קשב, התפרצויות זעם – שמאיימות על הרווחה הנפשית ועל התפקוד התקין בבית הספר ומחוצה לו.
בעידן של מתח מתמיד, נדרשים פתרונות חדשים ויצירתיים כדי לתמוך בחוסן הנפשי של הדור הצעיר. כאן בדיוק נכנסים לתמונה מרחבי הלמידה הטבעיים – כיתות ירוקות, גינות חושים, ופינות ישיבה מוצלות בין העצים. מסתבר שהשילוב בין חינוך לטבע מקנה לתלמידים הרבה יותר מסתם הנאה חושית – הוא מציע להם עוגן של יציבות רגשית בתוך ים הסערה.
במאמר זה נצלול לעומקו של הקשר המופלא בין למידה בחיק הטבע לבין יכולת ההתמודדות עם מצבי לחץ וטראומה. נפגוש את הראיות המדעיות, את הסיפורים מהשטח, ואת הכלים המעשיים ליצירת איים של רוגע וצמיחה בתוך המרחב הבית ספרי. כי אם נדע לטפח נכון את הגן הלימודי, נגלה שהוא יכול לשמש מקלט – לא רק מפני הכתב"מים, אלא בעיקר מפני הסערות הפנימיות שמשתוללות בלב.
מציאות מטלטלת - ילדים במצבי לחץ ומשבר
עם כל סבב לחימה נוסף, מערכת החינוך בישראל מתמודדת עם אתגר מורכב – לסייע לתלמידים לחזור לשגרת לימודים תקינה, כאשר רבים מהם עדיין נושאים בליבם כאב, פחד וחוסר ביטחון. המצוקה הרגשית באה לידי ביטוי במגוון דרכים, הן בכיתה והן בבית:
- עלייה בתופעות של דיכאון, חרדה, הסתגרות והימנעות מפעילויות מהנות. הילדים מתקשים למצוא הנאה ועניין בדברים שבעבר אהבו.
- קשיים בוויסות קשב וערנות בזמן השיעורים, שמובילים לירידה בהישגים הלימודיים. הם מוסחים בקלות ושוכחים הוראות וחומר נלמד.
- יותר התפרצויות זעם, קונפליקטים ואלימות בחצר ובמסדרונות. תחת לחץ, לילדים קשה יותר לשלוט בדחפים ובתסכול.
- נסיגה חברתית והתרופפות של רשתות התמיכה הטבעיות בין החברים. הם נמנעים ממשחק ומשיח עם אחרים.
- בקרב ילדים צעירים במיוחד – נטייה מוגברת להיצמדות להורים ופחד מפרידה. הליכה לגן או לבית הספר הופכת למתישה.
שורשי ההתנהגויות הללו מצויים עמוק במוחם ובגופם של הילדים הצעירים. ד"ר ענת שר, חוקרת חוסן במכון הרצליה, מסבירה: "במצבי דחק וטראומה, המוח נכנס ל'מצב הישרדות'. כל האנרגיות מתרכזות בהתמודדות עם האיום המיידי – בין אם הוא אמיתי או נתפס. זה בא על חשבון איכויות קריטיות להתפתחות תקינה, כמו יכולת הלמידה, הוויסות הרגשי והחשיבה לטווח רחוק."
אחת הבעיות, לדברי ד"ר שר, היא שכלי ההוראה המקובלים לא תמיד מספקים מענה הולם למצבי נפש מורכבים כאלו. "אנחנו רואים המון תסכול ותחושת אין-אונים בקרב מורים. הם עושים כמיטב יכולתם, אבל השיעורים הפרונטליים והשיחות האישיות לא תמיד מצליחות להגיע לעומק הקושי הרגשי ולהניע שינוי מתמשך. דרושה פה חשיבה מחוץ לקופסא – על האופן שבו עיצוב סביבת הלמידה עצמה יכול לתמוך בתהליכי החלמה והתחזקות פנימית."
מסתבר שהפתרון לאתגר זה מסתתר דווקא מחוץ לכיתה, בין העצים והפרחים. מחקרים עדכניים חושפים את הפוטנציאל העצום הטמון במרחבי למידה טבעיים לטיפוח החוסן הנפשי של תלמידים, במיוחד בתקופות סוערות. בפרק הבא, נצלול אל הממצאים המדעיים המרתקים שמסבירים כיצד בדיוק הטבע מרפא את הנפש הצעירה – ולמה כדאי לכל בית ספר להכניס אותו אל תוך מעגל הלמידה היומיומי.
הכוח המרפא של הטבע - ראיות מהמחקר
מחקרים עדכניים חושפים את ההשפעה המשמעותית של שהייה בטבע על בריאות הנפש, במיוחד בהקשר של התמודדות עם לחץ וטראומה. מחקר מאוניברסיטת מישיגן הראה ששהייה בשמורת טבע משפרת פי שניים את יכולות הריכוז והקשב, בהשוואה לשהייה במרכז העיר או במנוחה בבית. החוקרים מסבירים זאת דרך "תיאוריית שיקום הקשב", לפיה לסביבה הטבעית מאפיינים ייחודיים שמאפשרים למוח לנוח ולאגור אנרגיה מחדש.
במקביל, סדרת מחקרים מיפן בדקה את השפעת הטיול ביער על לחץ ודחק. המדדים הפיזיולוגיים של הנבדקים (לחץ דם, קצב לב, רמות קורטיזול) הצביעו על ירידה משמעותית ברמות הלחץ לאחר הטיול. החוקרים משערים שהחשיפה לחומרים כימיים מסוימים בעצים, יחד עם התנועה באוויר הפתוח, מאותתים למערכת העצבים להיכנס למצב רגיעה.
בנוסף, מחקר מאוניברסיטת אילינוי הצביע על כך שילדים (במיוחד עם ADHD) מפגינים כישורים חברתיים טובים יותר במשחק בחוץ, בהשוואה למשחק בתוך מבנה. השערת החוקרים היא שהאינטראקציה המשותפת עם אלמנטים טבעיים מאפשרת לילדים ביטוי אישי לצד וויסות חברתי, באופן חופשי יותר.
לסיכום, נראה שחשיפה של תלמידים למרחבי למידה בטבע יכולה לתמוך ביכולות הקשב והוויסות העצמי שלהם, להפחית חרדה ולחץ ולחזק כישורים חברתיים. עבור ילדים שחוו טראומה, זו יכולה להיות דרך משמעותית לשיקום החוסן הנפשי.
מכיתות סגורות לכיתות פתוחות - על הפוטנציאל הטיפולי של למידה בטבע
כשהידע על ההשפעות הפסיכולוגיות המיטיבות של הטבע מיושם בזירה החינוכית, הוא מקבל משמעות מוגברת. בתקופות של חוסר וודאות ומתח בטחוני, כמו זו שעוברת החברה הישראלית בימים אלו, ילדים ובני נוער עשויים לחוות קשיים רגשיים ייחודיים – פחדים מוגברים, חוסר תחושת ביטחון, קושי בוויסות קשב וערנות יתר. אלו עלולים לפגוע במוכנות שלהם ללמידה ולהגביר בעיות התנהגות, וכך להוסיף עומס משמעותי על הצוותים החינוכיים.
בנקודת זמן זו, הטמעה של כיתות ומרחבי למידה טבעיים יכולה להוות מענה רב עוצמה. מתחמים כאלו, הכוללים למשל "חממות לימודיות" בחצר בית הספר או ביער סמוך, כיתות המשלבות עציצים, גינות ירק ופינות חי, ואזורי מפגש ושהייה בין עצים ופרחים, יוצרים עבור התלמידים "כיסי רגיעה" המאפשרים להם:
- להפיג מתחים ולהתרענן נפשית במהלך היום הלימודי
- לזכות בהזדמנויות לוויסות רגשי וחיזוק תחושת המסוגלות
- לחוש שייכות חברתית ולחזק יחסים בינאישיים במרחב בטוח
- להיחשף לחוויות חושיות מגוונות שמעשירות את עולמם הפנימי
- לבטא רגשות ומחשבות בדרכים יצירתיות ובלתי אמצעיות
למעשה, השהייה במרחבי טבע מאפשרת לתלמידים "לנשום לרווחה" מבחינה נפשית ופיזית כאחד, ומזמנת להם התנסויות של הקלה, תקווה והנאה על בסיס יומיומי.
הלכה למעשה - דוגמה מבית ספר "הדרים" שהקים מרחבי למידה וחוסן בטבע
כדי להמחיש את הרעיונות הללו דרך יישום קונקרטי בשטח, נפנה לסיפורו של בית ספר "הדרים" באזור השרון. כאשר פרצה תקופת הלחימה האחרונה באוקטובר 2023, מנהלת בית הספר טלי לוי הבחינה במהרה באותות מצוקה בקרב תלמידיה – לחצים, קשיי קשב ועלייה בתופעות אלימות. בשיתוף צוות המורים, היא קיבלה החלטה להקים במרחב הבית ספרי כיתות חוץ וגינות חושים בליווי שלנו.
"רצינו ליצור עבור התלמידים כמה שיותר 'כיסי רגיעה' בטבע", מספרת טלי. "הבנו שהמפתח להחלמה הרגשית שלהם טמון ביכולת להתנתק מהחרדות ולהתחבר מחדש לחוויות חיוביות בהווה".
בתוך שבועות ספורים, חצר בית הספר עברה מהפך – הוקמה בה כיתת חוץ מוצלת בין עצי פרי, "גינת חושים" ובה ערוגות פרחים וצמחי תבלין להתנסות טקטילית וחושית, ופינות ישיבה ומפגש על דשא רך בצל הברושים. את התכנון והעיצוב הובילו אנשי המקצוע של "חלום חדש", ואילו את עבודות הגינון והריהוט עשו התלמידים והמורים בכוחות משותפים.
"המעורבות של התלמידים בתהליך יצירת המרחב היתה חיונית", מציינת טלי. "היא אפשרה להם לשקם תחושות של מסוגלות, אוטונומיה ותקווה. הם גילו שיש להם את הכוח לברוא משהו יפה ומיטיב מתוך המשבר".
מבחינת התוצאות, השינוי היה מהיר ומרשים. "תוך ימים ספורים ראינו שינוי תודעתי אצל התלמידים", אומרת טלי. "מהרגע שנכנסו לכיתות הטבע, היו להם פחות התפרצויות זעם והם היו מרוכזים הרבה יותר בשיעורים. הם פשוט נראו יותר רגועים ומאושרים".
ההורים שיתפו שגם בבית הילדים מפגינים יותר שלווה ומוטיבציה. דני, תלמיד כיתה ו', תיאר זאת במילים שלו: "כשאני בא לגינה של הכיתה, אני מרגיש שאני יכול לנשום. הצמחים והפרחים נותנים לי תחושה טובה. זה כאילו שאני משאיר את כל הדאגות בחוץ".
מיישמים את התובנות - כלים ומשאבים לצוותי חינוך
הסיפור של "הדרים" ממחיש את הפוטנציאל הגלום בהטמעת מרחבי למידה טבעיים ככלי תמיכה רגשית עבור תלמידים בעתות משבר. אך כיצד מוסדות חינוך נוספים יכולים לתרגם את התובנות הללו לידי מעשה?
הצעד הראשון הוא מיפוי צורכי וחוזקות בית הספר – באיזה אזורים בחצר או בשטח הסמוך יש אפשרות להקים כיתות חוץ או גינות? אילו שותפויות קהילתיות ומשאבים עומדים לרשותנו לצורך כך? חשוב לערב את התלמידים והצוות כבר משלב התכנון, כדי לייצר תחושת בעלות ומחויבות לתהליך.
השלב הבא הוא תכנון ועיצוב המרחבים יחד עם אנשי מקצוע בתחום. ההמלצה היא לשלב רכיבים כמו:
- צמחייה מגוונת שמעוררת את החושים ומזמנת אינטראקציה
- מקומות שקטים לשהייה והתבוננות, לצד אזורים המעודדים פעילות ומשחק
- מרחבים גמישים המאפשרים הן למידה חווייתית והן מפגש חברתי
- שימוש בחומרים טבעיים כמו עץ, אבן וחול ליצירת "שפה" מרגיעה
במקביל להיבטים הפיזיים, יש צורך בתהליכי הכשרה ופיתוח מקצועי של המורים כדי לאפשר להם להפיק את המיטב מהסביבות החדשות. זה כולל הקניית ידע וכלים לניהול שיעורים בכיתות חוץ, שימוש במתודות של למידה חוויינית והוראה רגשית-חברתית בטבע. ארגונים כמו מכון מופ"ת ומרכזי פסג"ה מציעים מגוון השתלמויות והדרכות בנושא.
לבסוף, קריטי להטמיע את השימוש במרחבי הלמידה הטבעיים כחלק אינטגרלי מחיי בית הספר ולא כ"אקטיביות נפרדת". זה אומר קיום שיעורים ופעילויות קבועות בחוץ, עידוד התלמידים ליזום פרויקטים בגינות הלימודיות, ושיתוף המשפחות בתהליכי הגינון והעשייה.
סיכום
תקופות של משברים לאומיים, על אף הקושי הנפשי הכרוך בהן, יכולות להוות גם הזדמנות לצמיחה מחודשת. על ידי הפיכת מרחבי הלימוד לכאלה שמחוברים יותר לטבע ולחוויה החושית, אנו יכולים לתת לתלמידינו מתנה של חוסן נפשי שתלווה אותם הרבה מעבר לימי המשבר.
בעידן של אי-וודאות מתמשכת, השקעה ביצירת "כיסי רגיעה" עבור ילדינו היא צו השעה החינוכי והערכי. באמצעות עבודה משותפת של מחנכים, הורים ואנשי מקצוע, ועם עזרה מגופים כמו "חלום חדש", ניתן להגשים חזון זה ולראות דור צומח של צעירים בעלי בסיס יציב של ביטחון פנימי, אופטימיות וחוסן מנטאלי. זרעים שננטע כעת יניבו פירות לעתיד טוב ובריא יותר לכולנו.
במהלך עבודתנו עם מאות בתי ספר ותכנון ובניית מאות חצרות בית ספר, ניכרים השינויים המשמעותיים המתרחשים בבתי הספר אלו. התלמידים מחפשים בשמחה את החצרות, כאשר הם מוצאים בהן אתגרים לימודיים ומשחקים. בעזרת שיתוף פעולה עם ארגון מוביל כמו חלום חדש, בתי ספר יכולים להקים מרחבים חוץ כיתתיים המתאימים לצרכים המיוחדים של תלמידים ומורים. השקעה בבניית חצר בית ספר טבעית ומגוונת היא השקעה בעתיד של ילדינו. אנו מזמינים אתכם לצפות בכמה מהפרויקטים שביצענו כדי להעמיק את ההבנה ואת התועלת של תוצרים אלו.
כאן תוכלו להתרשם מכמה מהפרוייקטים שעשינו