הקמת חממה לימודית בבית הספר יכולה להיות דרך מצוינת לגרום לתלמידים להתעניין בחקלאות ובגינון. רובנו מעבירים חיים שלמים בלי לדעת איך האוכל שאנחנו אוכלים כל יום גדל.
כשמתייחסים לחינוך לקיימות, אי אפשר להתעלם מהערך של חוויות למידה מעשית. לא רק שהן הופכות את החומר הנלמד ליותר מרתק, אלא גם מלמדות מיומנויות חשובות שלא ניתן לרכוש בתוך כותלי הכיתה. דרך אחת להשיג זאת בתחום החינוך המדעי היא באמצעות יצירת חממה בית ספרית. לא רק שחממה מספקת את הסביבה המושלמת לגידול צמחים, אלא שהיא גם מציעה מגוון רחב של הזדמנויות חינוכיות לתלמידים. מהבנת המדע מאחורי גידול צמחים ועד להשפעה הכלכלית והסביבתית של החקלאות – חממה לימודית בבית הספר יכולה להביא שפע של ידע לתלמידים בכל הגילאים.
בשנים האחרונות יצאו לנו להקים וללוות עשרות חממות לימודיות ברחבי הארץ. מתוך הניסיון הרבה שצברנו החלטנו להוריד לכתב רשימה של הגידולים המומלצים על ידינו לגידול בחממה הלימודית שלכם, גם כי יחסית פשוט לגדל אותם וגם כי הילדים אוהבים אותם!
אז בוא נתחיל…
להלן 8 גידולים מומלצים לחממה בית ספרית:
1. חסה
מרכיב בסיסי בכל סלט. חסה היא מוצר חובה לכל חממה. חסות גדלות יחסית מהר וניתן לקטוף מהן עלים למאכל כבר אחרי 3-4 שבועות מהשתילה. בנוסף יש מגוון זנים של חסות, וע״י שתילה משולבת שלהם ניתן ללמוד על ההבדלים ביניהם.
2. עגבניות שרי
בישראל כמעט ואין סלט בלי עגבניות. הידעתם שהזנים המודרניים של עגבניות השרי, בעלי חיי המדף הארוכים והטעמים העזים, פותחו בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית בירושלים? כבוד! עגבניות שרי יכולות לשמש במגוון מנות ויש להם יבול גבוה, כך שניתן לקטוף הרבה עגבניות מצמח בודד. בנוסף, עגבניות הן פרי רב תכליתי שניתן להשתמש בו במגוון מאכלים. עגבניות שרי הם גידול יותר סלחן מהעגבניות הרגילות. אחרי שהשתילים גדלים יש צורך להקים עבורם אלמנטים תומכים (הדליות), דבר שמהווה פעילות יצירתית ומעניינת עבור התלמידים.
3. חצילים
גידול חצילים בחממה בית ספרית זו בחירה מצוינת ממגוון סיבות – בראש ובראשונה, חצילים הם ירק רב תכליתי שניתן להשתמש בו במגוון רחב של מאכלים, מה שהופך אותו לבחירה מצוינת כדי לחשוף את התלמידים לתרבויות ומאכלים שונים. בנוסף, הם יחסית קלים לגידול, מה שהופך אותם לאופציה מצוינת עבור תלמידים בכל הגילאים בכדי להנחיל תחושת הצלחה. הם ירק עמיד ויכולים לעמוד בטווח של טמפרטורות ותנאי גידול, כך שהם יבול מתאים לגידול בסביבה מבוקרת של חממה. לחצילים עונת גידול ארוכה יחסית המאפשרת לתלמידים לעקוב אחר הצמיחה וההתפתחות של הצמחים במשך תקופה ממושכת, מה שמספק הזדמנות חשובה לתלמידים להתבונן בתהליך הפוטוסינתזה ותפקידם של גורמים סביבתיים שונים, כמו טמפרטורה, לחות, אור ומים.
4. מלפפונים
תוספת מרעננת לכל סלט! מלפפונים הם פריט חובה לכל חממה. ניתן לאכול אותם טריים, שזה כבר יתרון ביחס לחלק מהירקות האחרים, ובנוסף – ניתן להתנסות בהחמצת מלפפונים ומעקב אחר תהליך התסיסה. מלפפונים הם גם מקור מצוין לויטמין C. בדומה לעגבניות השרי, גם במקרה של המלפפונים יש צורך להקים אלמנט תומך ברגע שהשתילים מגיעים לבגרות.
5. צנוניות
צנוניות הן אחד הירקות הקלים ביותר לגידול, והם בחירה מצוינת לחממה בית ספרית. צנוניות גדלות במהירות וניתן לקטוף אותן כמה שבועות לאחר השתילה. בנוסף, הם לא תופסים הרבה מקום, כך שניתן לגדל הרבה מהם בשטח קטן. צנוניות גם דלות בקלוריות ועשירות בסיבים, כך שהן ירק בריא שכדאי להוסיף לתזונה.
6. קייל
קייל הוא ירק מזין מאוד העשיר בויטמינים ומינרלים, במיוחד ויטמין K, ויטמין A, ויטמין C וסידן, מה שהופך אותו לבחירה מצוינת כדי לחנך את התלמידים על תזונה בריאה ועל החשיבות של שילוב ירקות עתירי רכיבים תזונתיים בתזונה שלהם. בנוסף, ניתן לקצור את הקייל עוד כשהעלה קטן (בייבי), מה שמאפשר קצירים מרובים במהלך עונת הגידול, ומספק הזדמנות לתלמידים ללמוד על מחזור יבולים ועל החשיבות של ניהול הקרקע.
7. מנגולד
מנגולד הוא ירק שמאוד קל להצליח בגידולו. הוא ירק עמיד שיכול לשגשג בטווח של טמפרטורות ותנאי גידול. הוא עשיר בויטמינים ומינרלים, במיוחד ויטמין K, ויטמין A, ויטמין C ומגנזיום. יתר על כן, מנגולד הוא גידול מתחדש, שניתן לקטוף מהעלים שלו בכל עת והוא יצמיח עלים חדשים. כלומר – ניתן לקצור אותו מספר פעמים במהלך עונת הגידול, מה שמספק הזדמנות לתלמידים ללמוד על מחזור יבולים ועל חשיבות ניהול הקרקע.
8. תותים
תותים הם אחד הפירות הפופולריים ביותר שיש וניתן לגדל אותם בחממה בית ספרית בקלות יחסית. צמחי תות מסתדרים בצורה הטובה ביותר באדמה מנוקזת היטב ועשירה בחומר אורגני, לכן הקפידו על טיוב האדמה לפני השתילה. צמחי תות דורשים גם חשיפה מלאה לשמש על מנת להפיק את מירב הפירות, אז בחרו מקום בחממה שלכם שמקבל הרבה אור שמש. כשפרי התות בא במגע עם האדמה הוא מתחיל להירקב, על כן מגדלים תותים על מצע המבודד אותם מהאדמה. באופן מסורתי גידלו תותים על קש, ולכן קוראים להם Strawberries – ״תותי קש״. כיום מגדלים אותם לרוב על גבי יריעות ניילון. אנחנו ממליצים לכם להימנע מניילון כמצע מבודד עקב ההשלכות הסביבתיות של השימוש בו, ולהשתמש או בקש או בקרטונים ממוחזרים.
למה להקים חממה לימודית בבית ספר?
כדי לחבר את התלמידים למחזוריות הטבעית הקיימת בעולמנו ולאתגרים הקיימים בגידול מזון טעים ומזין, אנו מוצאים שאין דרך טובה יותר מאשר לאפשר להם להתנסות בגידול ירקות כבר מגיל צעיר. האתגר, הכשלונות וההצלחות ילוו אותם כל החיים, וההערכה שהם יספגו לחקלאים ובכלל למזון שהם צורכים תגדל משמעותית.
לימוד ילדים את היסודות של גידול מזון וגינון הוא נושא חשוב שיכול להיות בעל השפעה משמעותית על התפתחותם ורווחתם. גינון הוא פעילות מעשית המאפשרת לילדים להתחבר לטבע ולפתח הבנה מהיכן מגיע האוכל שלהם. זה יכול גם לעזור לקדם הרגלי אכילה בריאים על ידי עידוד ילדים לנסות פירות וירקות חדשים שהם גידלו בעצמם.
יתרה מכך, גינון הוא דרך מצוינת ללמד ילדים על אחריות ועל החשיבות של טיפול במשהו. זה גם יכול לפתח את הסבלנות שלהם, כישורי פתרון בעיות ותשומת לב לפרטים, כשהם לומדים כיצד לטפל בצמחים ולפתור בעיות שעלולות להתעורר.
גינון גם מאפשר לילדים ללמוד על הסביבה, להבין את תהליך הפוטוסינתזה, כיצד צמחים משתמשים באור השמש, במים ובמשאבים אחרים כדי לגדול, וכיצד גורמים סביבתיים שונים משפיעים על צמיחת הצמח. זה יכול לעזור לטפח הערכה לעולם הטבע, והבנה של החשיבות של שימור וקיימות.
לסיכום, לימוד ילדים את היסודות של גידול מזון וגינון יכול להיות דרך מצוינת לחבר אותם עם הטבע, לקדם הרגלי אכילה בריאים, לפתח מיומנויות חיים חשובות ולעזור להם להבין את החשיבות של שימור הסביבה וקיימות.
כדי להשלים את החממה ולהפוך אותה למקיימת ומתגמלת יותר אנו ממליצים לכם להוסיף לה מערכת הידרופונית המאפשרת לגדל צמחים על מצע מנותק מאדמה, ע״י שימוש חוזר במים במערכת סגורה.
אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר כדי לשמוע עוד על החממה הלימודית שלנו!