שלום, אנשי חינוך יקרים! אנחנו שמחים לראות אתכם כאן איתנו. היום, אנחנו צוללים לנושא שקרוב לליבנו, ולדעתנו הוא חיוני לעתיד החינוך. אנחנו מדברים על מרחבי למידה חיצוניים והכוח הטרנספורמטיבי שלהם בבתי הספר שלנו. בעשור האחרון זכינו ב"חלום חדש" להקים מרחבי למידה וסביבות למידה חוץ כיתתיות בכל רחבי הארץ. למדנו הרבה לאורך הדרך, ואנחנו נרגשים לשתף אתכם בכמה מהתובנות שלנו.
כגוף ששם לעצמו מטרה להוביל את המהפכה החינוכית החשובה הזו, למדנו המון בעשור האחרון והמאמר הזה מתמצת את הנסיון והלמידה שלנו מתוך התהליך הזה.
אנו פועלים מתוך הבנה כי סביבת למידה טבעית בחצרות בית הספר, מאפשרת תהליכי הוראה-למידה והערכה במתודות של למידה חוץ כיתתית. מרחב למידה חוץ כיתתי בחצר בית הספר, מאפשר למידה במגוון מקצועות ויוצר למידה חווייתית מתוך התנסות מעשית, אשר תוצאתה היא סקרנות והתרגשות. למידה המותאמת למאה ה-21. למידה באוויר הפתוח כאשר קירות הבטון והתקרה, מוחלפים ב”קירות” ירוקים של צמחייה, מרחב חוץ מזמין ושמיים כחולים. למידה בה הילדים וצוות המורים רוצים להיות נוכחים!
מתוך החזון הזה ולאחר עשור של נסיון, אנו שמחים להציג בפניכם את התובנות שלנו בכל הקשור בסיבות ומרחבי למידה חוץ כיתתיים. אז קדימה, בוא נצלול ביחד לתוך המאמר.
פיתוח מודל הלמידה ההיברידית
עולם החינוך מתפתח כל הזמן, ואחד השינויים המשמעותיים ביותר שראינו בעשור האחרון הוא עלייתו של המודל ללמידה היברידית. מודל זה, המשלב הוראה מסורתית בכיתה עם למידה מקוונת, זכה למשיכה בשל הגמישות וההסתגלות שלו. אבל האם אי פעם לקחתם בחשבון את תפקידה של חצר בית הספר במודל ההיברידי הזה?
חללים חיצוניים יכולים להיות נכס פנטסטי ללמידה היברידית. הם מציעים שינוי נוף שיכול להגביר את המוטיבציה והמעורבות של התלמידים. הם גם מספקים הזדמנויות ללמידה חווייתית מעשית המשלימה הוראה מקוונת ובכיתה. לדוגמה, שיעור ביולוגיה יכול להתעורר לחיים בגן בית הספר, ושיעור היסטוריה יכול לקבל מימד חדש באתר היסטורי או אנדרטה בחצר בית הספר.
לאורך השנים ראינו ממקור ראשון עד כמה חוויות הלמידה החיצוניות הללו יכולות להיות חזקות. עזרנו לבתי ספר להפוך את החצרות שלהם לסביבות למידה תוססות, עם כיתות חוץ, פינות ישיבה וגנים חינוכיים. מרחבים אלה לא רק מעשירים את חווית הלמידה ההיברידית אלא גם מטפחים קשר עמוק יותר עם הטבע ומקדמים קיימות.
דוגמא מצויינת לפיתוח שכזה הוא בית הספר גשר על הואדי בכפר קרע שם ביצענו פרויקט נרחב בשיתוף פעולה עם הרשות המקומית.
תוכלו ללמוד עוד על כך בבוחן המקרה שיצרנו ביחד עם מנהל בית הספר, ד"ר חסן אגבריה.
מהם המתקנים שילדים הכי אוהבים בגני משחקים
חצרות בית הספר הם יותר מסתם מקום לילדים לשחרר קיטור במהלך ההפסקה. הם מרחבים חיוניים שבהם ילדים לומדים, חוקרים ומפתחים מיומנויות חיוניות. במהלך השנים שמנו לב שמתקנים מסוימים בחצרות בתי הספר נוטים להיות המועדפים על הילדים.
אלמנטים המורכבים מכמה מתקנים וניתן לעבור ממתקן למתקן בקלות. זה יוצר להם מעין מסלול אתגר מיוחד. בזכות הגיוון, כל ילד\ה יכולים למצוא את האזור המועדף עליהם במסלול, יכולים לפתח קוגניטיביות, מוטוריקה, התפתחות פיזית והכל במסלול אחד.
בנוסף, שמנו לב שכשיש שילוב של טקסטורות וחומרים טבעיים, כולל קרקע טבעית ולא מפולסת\שטוחה. זה נותן לילדים ומוסיף המון להתפתחות שלהם וחיבור ל"עולם האמיתי" (בו לא הכל שטוח, מסודר, סטרילי, מנוטרל סיכונים וכו'), מה שעד היום לא ממש התאפשר לילדים בגילאי בי"ס.
שילוב מנצח ופופולארי במיוחד, הוא אוסף של מתקני מישחק ואתגר שהפכו להיות לב חצר בית הספר בהרבה מקומות והמקום שבו ילדים מבלים הרבה מאוד שעות משחק והנאה.
כמו שכבר ציינו למעלה, כאשר מכניסים גורם של ניהול סיכונים בצורה מבוקרת, הילדים מרגישים כי סומכים עליהם ונותנים להם חופש לשחק ו"להסתכן" ובכך מגבירים את תחושת הביטחון הפנימי שלהם.
כל זה בא להעיד על העובדה שגילינו כי כשנותנים לילדים מתקנים מאתגרים יותר וחופש פעולה נרחב יותר הם נוטים לענות בחזרה בבידקת גבולות רגועה יותר, הרבה פחות פציעות וחבלות וכמובן והכי חושב הנאה גדולה ממתקני החצר בבית הספר.
אנו משלבים מתקנים אהובים אלו ואחרים בעיצוב והטמעה של סביבות הלמידה החוץ כיתתיות שלנו. אנו מאמינים כי על ידי הבנה והקפדה של העדפות הילדים, נוכל ליצור מגרשי משחקים שהם לא רק מהנים אלא גם מעשירים ומלמדים.
מהם היתרונות בשתילת עצי מאכל בחצר בית הספר
אחת התוספות החשובות ביותר לחצר בית ספר היא גינת מאכל. המשאב החי והצומח הזה מציע שפע של יתרונות והזדמנויות למידה, מה שהופך אותו למרכיב חיוני בכל מרחב למידה חיצוני.
היתרונות בשתילת עצי פרי בחצר בית ספר הם רבים ומגוונים. ראשית, חווית קטיף פרי למאכל באופן ישיר ובלתי אמצעי על ידי ילד/ה מעץ אשר נמצא במרחב הלימודי היא כלשעצמה חוויה מחברת למרחב בית הספר עצמו. בנוסף זוכה הילד/ה לאכול פירות בריאים ומלאי ערכים תזונתיים (אשר לא ישבו שבועות במחסני קירור) ומזינים אותם בכל הרבדים. הילד/ה חווה ולומד שאוכל יכול להגיע מכל סביבתו – לא רק מהסופר או המכולת וכי ניתן ללקט, לגדל ולאכול מזון איכותי גם בחצר בית הספר. רעיון זה יכול לפתוח את מחשבתם/ן וליבם לשפע הרב הנמצא סביבנו. כמו כן הילד/ה חווים את עונות ומחזוריות השנה ובכך מתחברים לטבע ולשינויים שבו, לאורך השנה וביתר שאת לאורך שנים. הם יודעים מתי העץ פורח, חונט ומבשיל את פירותיו ומתי משיר את עלוותו. מתי אפשר לאכול מהעץ, מתי ניתן לטפס עליו ומתי לשבת תחתיו. העץ נהיה כמו מגדלור של חיבור לטבע ולחיוניות אשר הטבע מביא עימו הישר אל תוך חצר בית הספר.
לאורך השנים ראינו את הכוח הטרנספורמטיבי של גינות מאכל בבתי הספר שאיתם עבדנו. ראינו את ההתרגשות של התלמידים כשהם שותלים זרעים, את הציפייה שלהם כשהם צופים בצמחים גדלים, ואת הגאווה שלהם כשהם קוטפים את פירות עמלם. אנו מאמינים שכל בית ספר יכול להפיק תועלת מגינת ירק ועצי פרי בחצר שלו.
איך רפורמת גפ״ן הקלה על מנהלי בתי ספר
את רפורמת גפ"ן כבר אין צורך להציג, רובכם אם לא כולכם כבר מכירים אותה היטב.
במציאות שהייתה לפני רפורמת גפ"ן, למנהלות בתי"ס הייתה פחות יכולת ניוד תקציבים מסעיפים "צבועים" והגמישות הניהולית הייתה מוגבלת בגלל זה. יחד עם זאת, חשוב לציין שהיו לא מעט בתי ספר אשר עברו ל"ניהול עצמי" בעשור האחרון, מה שכן אפשר להם גמישות כלכלית במידה מסוימת. הניהול העצמי לא נתן את כל האפשרויות שרפורמת גפ"ן נותנת. בנוסף, היא לא חלה על כל בתי הספר (לרוב רק בתי ספר יסודיים, לא חל על חינוך מיוחד, חט"ב, תיכונים ועוד).
רפורמת גפ"ן מביאה איתה את בשורת הגמישות הניהולית, מתוך הבנה שמנהלות ומנהלי בתי ספר והרשויות, מכירות ומכירים הכי טוב את האוכלוסיה המקומית ואת הצרכים הספציפיים שלה. על מנת לתת מענה נקודתי ונכון לכל אוכלוסיה, יש צורך באוטונומיה ניהולית – פיננסית. הרפורמה בעצם נותנת עצמאות למנהלות ולמנהלי בית הספר לבחור כיצד לחלק את העוגה התקציבית שלהם, תוך שמירה על ערכים ועקרונות של משרד החינוך.
דוגמה: אם בעבר תקציב צבוע להסעות היה יכול להיות מנוצל רק להסעות, היום מנהלת יכולה להחליט במקום להוציא אוטובוס לנסיעה של 10 דקות ולשלם מאות\אלפי שקלים, התלמידים יעשו טיול רגלי והכסף שנחסך ישמש להקמת סביבות למידה חוץ כיתתיות או צרכים אחרים.
הרפורמה אמנם יחסית חדשה אך כבר עכשיו ניתן לראות את ניצני ההצלחה שלה מבצבצים.
אנו עדים לכך בעיקר ממקום של התאמה מדוייקת יותר של צרכי בית הספר ומכאן חיבור לתקציב מוכן ומהירות רבה יותר בכל התהליך החל מרגע הרעיון ועד לרמת הביצוע.
אין ספק שרפורמת גפן היא מהלך חשוב ומבורך ואנו שמחים לראות את השינוי נעשה בצורה חיובית וטובה.
כיצד ניתן להפוך את חצר בית הספר למשאב חינוכי חשוב
במהלך העשור האחרון, יצאנו למסע להפיכת חצרות בית ספר מסורתיות למרחבי למידה חוץ כיתתיים תוססים ומלאי עשייה ולמידה חיוביים. אחד הדברים הראשונים שלמדנו היה לראות את חצר בית הספר בעיניים חדשות. התחלנו לראות בהן לא רק כמקום להפסקה, אלא ככיתה חיה נושמת שופעת הזדמנויות למידה. ראינו כיצד עץ פשוט יכול לעורר סקרנות של ילד לגבי ביולוגיה, כיצד העונות המתחלפות יכולות להמחיש שיעורים במדע, וכיצד השמיים הפתוחים יכולים לעורר כתיבה יצירתית או פרויקטים אמנותיים.
גילינו גם את העוצמה של אזורי למידה ספציפיים בחצר. ראינו איך פינה שקטה מתחת לעץ יכולה להפוך לפינת קריאה אהובה, איך חלקת גן יכולה להפוך למעבדה מדעית, ואיך מקבץ סלעים יכול לעורר חקר מתמטי. החוויות הללו לימדו אותנו שלמידה יכולה לקרות בכל מקום, ושחצר בית הספר היא קנבס מלא בפוטנציאל.
מתוך ההבנות האלו גילינו שראוי שהחצר תיחשב כמרחב למידה חוץ כיתתי, המרחיב את ההזדמנויות החינוכיות הזמינות במבנה בית הספר.
כלומר, החצר היא חלק חשוב ועיקרי לא רק כמקום לבלות בו את זמן הפסקה, אלא המקום שבו למידה חשובה מתרחשת. היא מספקת מרחב לפעילויות למידה מובנות כמו גם הזדמנויות למידה לא פורמליות. ניתן לראות המחשה לדוגמא זו של חינוך מבוסס טבע במרחבי למידה חיצוניים כמו גני יער ובתי ספר ליער בישראל ומחוצה לה. מגמה זו נטועה בפילוסופיה של חינוך הטבע, ובדרך כלל חלקים עיקריים של יום הלימודים מתנהלים בחוץ וכוללים שגרה קבועה.
סיכום
כשאנו חושבים על המסע שלנו בעשור האחרון, אנו מתמלאים בהכרת תודה וזכות גדולה לבצע את העבודה שאנו עושים בכל יום. הייתה לנו הזכות להפוך מאות חצרות בית ספר למרחבי למידה חוץ כיתתיים, ותוך כדי כך, למדנו כל כך הרבה על הכוח והפוטנציאל של למידה בחוץ.
ראינו כיצד חצר בית ספר יכולה להפוך לכיתה חיה, שופעת הזדמנויות ללמידה חווייתית מעשית. ראינו את השמחה וההתרגשות בעיני הילדים כשהם חוקרים גן שהם עזרו ליצור, או לתחושת ההישג כשהם מצליחים לבצע אתגר במתקני המשחקים שיצרנו עבורם. למדנו שלמידה בחוץ היא הרבה יותר מחווית לימוד פשוטה – היא מרגשת את התלמידים וגורמת להם לרצות ללמוד עוד.
אבל אולי הלקח החשוב ביותר שלמדנו הוא כוחו הטרנספורמטיבי של למידה מחוץ לארבע קירות הכיתה הרגילה. ראינו כיצד חיבור עם הטבע יכול לעורר סקרנות, לעורר יצירתיות ולהחדיר תחושה של שמירה על איכות הסביבה. ראינו כיצד מרחב למידה חיצוני יכול להפוך למרכז של אינטראקציה חברתית, מקור לשמחה וסיפוק, ולכלי רב עוצמה ללמידה.
בעודנו מצפים לעשור הבא, אנו נרגשים להמשיך את המסע שלנו בקידום סביבות למידה ומרחבי למידה חוץ כיתתיים. אנו להוטים לחקור רעיונות חדשים, להתמודד עם אתגרים חדשים ולהמשיך ללמוד ולצמוח. אנו מחויבים לעזור ליותר בתי ספר וקהילות לחוות את הכוח הטרנספורמטיבי של מרחבי למידה חיצוניים, ואנחנו לא יכולים לחכות ולראות מה צופן העתיד.
תודה שהצטרפתם אלינו למסע הזה. לפנינו עוד שנים רבות של למידה, צמיחה וחקירה בחיק הטבע!